Zuiddijk 38, 3143 AS Maassluis Training: elke vrijdag : 21:00 - 22:00 (m.u.v. de zomer vakantie) in zwembad Dol-fijn
010-5912879 info@osvdelphis.nl
Duiken

Duiken

Waarom zou je leren duiken in ons koude kikkerlandje? Is dat niet iets dat je in veel warmere oorden doet?

Het antwoord is simpel: Duiken in Nederland is leuk, of je nou in zoet of in zout water duikt.

Op veel plaatsen zorgt de provincie Zeeland voor goede faciliteiten voor duikers. Op de locatie Nieuwe Kerkweg bij Den Osse is een fraaie steiger aangelegd. Op de parkeerplaats staat een omkleedruimte met douche en toilet en je kunt er je spullen afspoelen.

Natuurlijk kun je in het buitenland in vrij korte tijd je duikbrevet halen. Vervolgens kun je tijdens zonovergoten vakanties genieten van alles wat moeder natuur daar onderwater te bieden heeft.
Maar waarom zou dat niet ook in Nederland kunnen? Ons land telt meer dan 200 duikstekken, waarvan ongeveer de helft in Zeeland. Daarmee is die provincie een populaire duikbestemming voor duikers uit heel Europa. En dat wordt je niet als er niks te beleven zou zijn.

In het buitenland is het water lekker helder en de temperatuur aangenaam. In ons land is dat uiteraard anders. Alles staat of valt met het zicht, dat kan variëren van 0,5 tot 20 meter, afhankelijk van verschillende factoren. De locatie, het jaargetijde, het weer en het aantal duikers dat je voor is geweest zijn van invloed. Hoe meer duikers zich in het water bevinden, hoe groter de kans op slecht zicht als gevolg van zweefvuil. Vaak zijn duikers dus vroeg uit de veren.

Dat de watertemperatuur hier lager is, is natuurlijk logisch. Ons land ligt nou eenmaal niet in de tropen. Daarom heb je dan ook een pak aan wanneer je gaat duiken. Daarin zijn 3 soorten te onderscheiden, tw. het natpak, het semi-droogpak en het droogpak. Een duidelijke uitleg over de verschillen vind je hier. Veel van onze leden duiken gewoon in een natpak, ook al is het water slechts 12º C.

Wanneer je dus hier je brevet gehaald hebt kun je er dus gevoeglijk van uitgaan dat je in staat bent om onder minder fraaie omstandigheden veilig te duiken. Mocht je ooit in het buitenland te water willen gaan dan zal dat het plezier alleen maar verhogen.

Heb je je brevet (PADI, SSI) tijdens een vakantie gehaald, dan kun je bij ons gewoon aansluiten en zelf ervaren hoe het in Nederland is.

FAQs

Veelgestelde vragen m.b.t. duiken.

Jazeker. De kosten voor 1 proefles in het zwembad zijn € 25,-. Voor drie proeflessen betaal je € 60,-.

Wanneer je besluit lid te worden krijg je deze kosten gerestitueerd.

Zowel PADI, SSI als CMAS wordt wereldwijd erkend, dus je kan bij ons gewoon terecht. Eventuele verdere opleiding zal bepaald worden i.o.m. de instructeurs op basis van je huidige vaardigheden.

Het zicht in de Nederlandse wateren is natuurlijk niet te vergelijken met dat in (bijvoorbeeld) Malta of Egypte. De ene keer is het zicht beter dan de andere keer. Dat is o.a. afhankelijk van hoeveel duikers je al voorgegaan zijn en weersomstandigheden.

Als het zicht echt slecht is, is het beter om een andere locatie te zoeken, maar over het algemeen is het prima te doen. Anders zouden we het zelf ook niet doen.  Kijk maar eens in onze Facebook Albums. Alle foto´s zijn gemaakt door Delphisleden.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je onder Nederlandse omstandigheden hebt leren duiken je overal kan duiken. Uiteraard wel binnen de grenzen van je brevettering.

De meeste van onze leden duiken met een zogenaamd “natpak”, dat bestaat uit een “longjohn” en een “shorty”. Afhankelijk van de temperatuur wordt de shorty over de longjohn aangetrokken.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een “droogpak”. Sommige van onze leden hebben het brevet “IJsduiken” gewoon met een natpak gedaan.

Over het algemeen wordt er aan de algemene conditie gewerkt. Dat betekent veel baantjes zwemmen met daarin diverse extra elementen zoals hoekduiken, onderwater zwemmen, reddingsgrepen. Soms een heuse Coopertest, maar ook potjes waterpolo of onderwaterhockey behoren tot het assortiment.

Wanneer je in opleiding bent voor een brevet worden de “skills” die daarbij horen geoefend. Overigens is er in de zomermaanden geen zwembadtraining, maar wordt het geleerde in de praktijk gebracht in buitenwater. (Zie hieronder).

 Voor de training in het zwembad heb je voldoende aan een paar “binnen”vinnen, een duikbril en een snorkel.

Voor het buitenwater heb je uiteraard meer nodig:

  • een duikpak
  • een paar duikschoenen
  • buitenvinnen
  • handschoenen
  • trimvest
  • persluchtfles
  • automatenset (bestaat uit 2 ademautomaten, een console met druk- en dieptemeter en kompas)
  • duikbril
  • loodgordel
  • duikmes

Tja, een goedkope sport is het niet echt en je kan het net zo duur maken als je zelf wilt. We kunnen ons voorstellen dat je eerst zeker wil weten of het duiken wel iets voor je is, voordat je tot zo’n aanschaf overgaat. Daarom biedt OSV Delphis je mogelijkheid om het eerste jaar een fles, trimvest en automatenset te huren. De volledige prijslijst vind je hier.

Verder is er op het internet veel deugdelijk tweedehands materiaal te vinden. Flessen dienen periodiek gekeurd te worden, dus let daarop bij de aanschaf. Ook is het  verstandig automatensets regelmatig te laten controleren. Dat is zeker aan te raden bij een tweedehands exemplaar. Onze materiaalmeesters adviseren je graag wanneer je zover bent.

Er is in Nederland ruim keuze aan duikstekken in zowel zoet als in zoutwater.

Hiervoor verwijzen we graag naar de Duikersgids.

Vooral in de provincie Zeeland wordt veel gedaan  om het duiken te faciliteren. Denk daarbij aan de aanleg van steigers en trappen.

In de zomermaanden is er geen zwembadtraining. Dan wordt er ongeveer 3 x per week (meestal op woensdag- en vrijdagavond en zondagochtend) in clubverband gedoken. Daarnaast staat het iedere gebrevetteerde 1* duiker vrij om zelf met een buddy te gaan duiken.

Jazeker! Duiken is zeker geen “mannenaangelegenheid”.

Niet alleen onze instructeurs hebben we een VOG. Ook de 3* duikers die leerlingen mogen begeleiden hebben er een. Door middel van gedragsregels voorkomen we dat er binnen de vereniging sprake is van seksuele intimidatie. Tevens wordt aangeven hoe te handelen indien er wel sprake is van een vermoeden of daadwerkelijk seksuele intimidatie.

Mocht er iets spelen binnen de vereniging op dit gebied en weet je niet wat je daarmee aan moet, dan kan je terecht bij onze vertrouwenscontactpersonen. Je vindt deze op de beveiligde Ledenpagina.

Ja, voor een proefles en het lidmaatschap is de minimum leeftijd in principe 16 jaar.