Zuiddijk 38, 3143 AS Maassluis Training: elke vrijdag : 21:00 - 22:00 (m.u.v. de zomer vakantie) in zwembad Dol-fijn
010-5912879 info@osvdelphis.nl

Vinzwemmen

Vinzwemmen is de snelste zwemsport

Bij OSV Delphis beoefenen wij het vinzwemmen als recreatiesport en als wedstrijdsport.  Een aantal van onze leden is tijdens de Nederlandse competitie en het Nationaal Kampioenschap heel succesvol geweest. Op het NK van 2022 zijn er maar liefst 16 medailles gewonnen.

Bij het vinzwemmen worden de armen recht vooruit gehouden en het hoofd wordt tussen de armen geklemd. De handen liggen op elkaar. De bewegingen van een vinzwemmer lijken sterk op de bewegingen van een dolfijn. Bij de oppervlaktenummers wordt er gezwommen met een snorkel. Deze snorkel steekt tussen de armen door uit het water.

We onderscheiden de volgende varianten:

  • Bi-Fins. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 2 zwemvliezen.
  • Monovin. Beide voeten zitten in 1 grote monovin. De oppervlakte hiervan is veel groter dan van twee afzonderlijke zwemvliezen, waardoor er meer stuwend vermogen is. 
  • Afstandsduik. Hierbij wordt er onderwater gezwommen, waarbij de zwemmer de adem inhoudt. De afstanden zijn 25 of 50 meter. Op grotere afstanden wordt er gebruik gemaakt van een persluchtflesje, welke de zwemmer met gestrekte armen voor zich houdt.

Vinzwemmen is een fantastische sport en geschikt voor alle leeftijden. Wie wil er nu niet zwemmen als een dolfijn of zeemeermin? Vinzwemmen verveelt nooit. De ene keer zwem je onder water (met of zonder persluchtflesje) en de andere keer zwem je aan de oppervlakte met een je speciale vinzwem-snorkel.

Onze vinzwemmers trainen wekelijks op vrijdagavond in het Sport- en Reacreatiebad Dol-fijn in Maassluis. We hebben een vaste Trainer/Coach die de trainingen verzorgt en indien je dat wenst jou voorbereidt op de competitie weekenden en deelname aan het Open NK vinzwemmen.

Wil je alleen recreatief vinzwemmen dan kan dat natuurlijk ook. Je werkt dan wekelijks aan je techniek en houdt je conditie op een hoog niveau.

Meer informatie vind je op vinzwemmen.nl.

FAQs

Veelgestelde vragen m.b.t. vinzwemmen

Een training start altijd met een stukje zwemmen zonder materiaal, waarbij we verschillende slagen zwemmen (schoolslag, borstcrawl, rugcrawl, vlinderslag). Daarna volgt een stukje zwemmen met de Bi-Fins en worden er gevarieerde afstanden gezwommen of gericht gewerkt aan techniek.

Als laatste wordt er gezwommen met de monovin en ook hierbij worden verschillende afstanden gezwommen danwel aan techniek gewerkt. Daarna is er altijd nog tijd om zonder materiaal uit te zwemmen en soms worden er ademhalingsoefeningen gedaan. 

Dit is €15,- per maand. Daarbij geldt dat je niet het Onderwater Magazine ontvangt en niet deelneemt aan de collectieve verzekering.

N.B. Een lidmaatschap duurt minimaal 1 kalenderjaar, daarna maandelijks opzegbaar.

Elke sport heeft zijn eigen “uitrusting”. Voor vinzwemmen is dat uiteraard badkleding en een “monovin”.

Badkleding kan een gewoon badpak of zwembroek (geen zwemshort) zijn.

De prijzen voor een monovin lopen nogal uiteen. Je vindt ze op het internet varierend van €60,- tot wel €600,-. Een van onze vinzwemmers is vast wel bereid je te informeren hierover.

 

 

Niet alleen onze trainers/instructeurs hebben we een VOG. Ook de 3* duikers die leerlingen mogen begeleiden hebben er een. Door middel van gedragsregels voorkomen we dat er binnen de vereniging sprake is van seksuele intimidatie. Tevens wordt aangeven hoe te handelen indien er wel sprake is van een vermoeden of daadwerkelijk seksuele intimidatie.

Mocht er iets spelen binnen de vereniging op dit gebied en weet je niet wat je daarmee aan moet, dan kan je terecht bij onze vertrouwenspersoon.

Ja, voor een proefles en het lidmaatschap is de minimum leeftijd in principe 16 jaar.