Zuiddijk 38, 3143 AS Maassluis Training: elke vrijdag : 21:00 - 22:00 (m.u.v. de zomer vakantie) in zwembad Dol-fijn
010-5912879 info@osvdelphis.nl

Succesvol NK voor vinzwemmers van Delphis

De vier vinzwemmers van Delphis bij het NK, samen met hun trainer/coach René van Vuuren.

In het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven vond op 18 en 19 juni het Open Nederlands Kampioenschap Vinzwemmen plaats. Vier leden van onderwatersportvereniging Delphis uit Maassluis deden hier aan mee.

Eén van hen is de in Maasland woonachtige Marian van den Beukel. Het werd voor haar een zeer geslaagd NK; zij pakte namelijk het goud op maar liefst zes onderdelen, won één zilveren medaille en vestigde twee nieuwe Nederlandse records.

Marian kijkt dan ook met veel plezier terug op het NK. “Ik wist dat m’n kansen reëel waren om op meerdere onderdelen goud te winnen en ook het verbreken van de Nederlandse records was zeker mijn streven. En dat dit dan ook allemaal lukt is natuurlijk wel heel gaaf.”

Het vinzwemmen lijkt sterk op het wedstrijdzwemmen, maar door gebruik te maken van zwemvinnen zijn de tijden tot wel twee keer zo snel. Bij het vinzwemmen zijn er drie disciplines. BiFins (BF) is het zo snel mogelijk snorkelen met zwemvinnen aan. Monovins (MV) heet het als de zwemmer zich voortbeweegt met een grote vin; denk aan een zeemeermin. En tenslotte kun je onder water zwemmen. Op de korte afstanden hou je je adem in (Afstand Duiken) en vanaf 100 meter gebruik je een persluchtflesje (PL).

Marian zwemt wedstrijden in verschillende disciplines en wisselende afstanden. “Dat vind ik een leuke uitdaging en lekker afwisselend. Ik probeer mezelf altijd nog te verbeteren.” Op het NK pakte zij het goud met de Monovin op de 50 en 100 meter en met de BiFins op de 50 en 200 meter. Met de perslucht pakte zij het goud én in beide gevallen in een nieuw Nederlands record op de 100 en 400 meter. En tot slot was er nog het zilver op de 800 meter MV.

Marian is op haar 16e in Wijchen begonnen met vinzwemmen en beoefent de sport inmiddels 20 jaar; aan het NK heeft ze dan ook al vele keren meegedaan. “Het is een hele kleine sport in Nederland en je hoeft geen limieten te zwemmen om aan het NK mee te kunnen doen.” Toen Marian vijf jaar geleden naar Maasland verhuisde, ging ze er vanuit dat de dichtstbijzijnde onderwatersportvereniging in Moordrecht zat. Maar toen ze daar aan het zwemmen was, hoorde ze al snel geluiden dat er in Maassluis ook gestart was met vinzwemmen binnen de duikvereniging. “Hier ben ik me natuurlijk gelijk gaan aanmelden. Echt ideaal dat ik nu gewoon op de fiets naar het zwembad kan.”

Ook de andere drie zwemmers van Delphis boekten mooie resultaten op het NK. Roelant Cornelissen won vijf keer een zilveren medaille (50 BF, 50 AD, 100 BF, 200 BF en 400 BF). Nerena van Vuuren won twee maal goud, twee maal zilver en drie keer brons bij de onderdelen 400 BF, 400 PL, 1500 MV, 100 PL, 50 BF, 100 BF en 200 BF. En voor Rianne Smit was er het zilver op de 200 MV en op de 400 BF. Daarnaast kwamen alle vier de zwemmers ook nog in actie in verschillende estafetteteams waar eveneens mooie resultaten werden geboekt.

Comments are closed.