FAQ’s

3 min. leestijd

FAQ_poppetjeV: Kan ik bij jullie een proefduik maken?

A: Jazeker. De kosten voor 1 proefles in het zwembad zijn €20. Voor drie proeflessen betaal je €50. Wanneer je besluit lid te worden krijg je deze kosten gerestitueerd.

V: Ik heb al een PADI-brevet. Delphis gaat uit van het NOB/CMAS systeem. Hoe zit dat?

A: Zowel PADI als CMAS wordt wereldwijd erkend, dus je kan bij ons gewoon terecht. Eventuele verdere opleiding zal bepaald worden i.o.m. de instructeurs op basis van je huidige vaardigheden.

V: Zie je wel wat in Nederland onderwater?
A:  Het zicht in de Nederlandse wateren is natuurlijk niet te vergelijken met dat in (bijvoorbeeld) Malta of Egypte. De ene keer is het zicht beter dan de andere keer. Dat is o.a. afhankelijk van hoeveel duikers je al voorgegaan zijn en weersomstandigheden.

Als het zicht echt slecht is, is het beter om een andere locatie te zoeken, maar over het algemeen is het prima te doen. Anders zouden we het zelf ook niet doen.  Kijk maar eens in onze Facebook Albums. Alle foto´s zijn gemaakt door Delphisleden.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je onder Nederlandse omstandigheden hebt leren duiken je overal kan duiken. Uiteraard wel binnen de grenzen van je brevettering.

V: Is het water in Nederland niet te koud?
A: De meeste van onze leden duiken met een zogenaamd “natpak”, dat bestaat uit een “longjohn” en een “shorty”. Afhankelijk van de temperatuur wordt de shorty over de longjohn aangetrokken. Daarnaast kun je ook kiezen voor een “droogpak”. Sommige van onze leden hebben het brevet “IJsduiken” gewoon met een natpak gedaan.

V: Jullie trainen elke vrijdagavond in een zwembad. Hoe ziet zo’n training eruit?
A: Over het algemeen wordt er aan de algemene conditie gewerkt. Dat betekent veel baantjes zwemmen met daarin diverse extra elementen zoals hoekduiken, onderwater zwemmen, reddingsgrepen. Soms een heuse Coopertest, maar ook potjes waterpolo of onderwaterhockey behoren tot het assortiment.

Wanneer je in opleiding bent voor een brevet worden de “skills” die daarbij horen geoefend. Overigens is er in de zomermaanden geen zwembadtraining, maar wordt het geleerde in de praktijk gebracht in buitenwater. (Zie hieronder).

V: Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te kunnen duiken?
A: Voor de training in het zwembad heb je voldoende aan een paar “binnen”vinnen, een duikbril en een snorkel.

Voor het buitenwater heb je uiteraard meer nodig:

  • een duikpak,
  • een paar duikschoenen,
  • buitenvinnen
  • handschoenen
  • trimvest,
  • persluchtfles,
  • automatenset (bestaat uit 2 ademautomaten, een console met druk- en dieptemeter en kompas,
  • duikbril
  • loodgordel,
  • duikmes.

V: Dat klinkt behoorlijk prijzig. Wat kost dat ongeveer?
A: Tja, een goedkope sport is het niet echt en je kan het net zo duur maken als je zelf wilt. We kunnen ons voorstellen dat je eerst zeker wil weten of het duiken wel iets voor je is, voordat je tot zo’n aanschaf overgaat. Daarom biedt OSV Delphis je mogelijkheid om het eerste jaar een fles, trimvest en automatenset te huren. De volledige prijslijst vind je hier.

Verder is er op het internet veel deugdelijk tweedehands materiaal te vinden. Flessen dienen periodiek gekeurd te worden, dus let daarop bij de aanschaf. Ook is het  verstandig automatensets regelmatig te laten controleren. Dat is zeker aan te raden bij een tweedehands exemplaar. Onze materiaalmeesters adviseren je graag wanneer je zover bent.

V: Waar wordt er zoal gedoken in Nederland?
A: Hiervoor verwijzen we graag naar http://www.onderwatersport.org/DuikeninNederland/DuiklocatiesinNederland.aspx.

V: Duiken jullie alleen in clubverband?
A: In de zomermaanden is er geen zwembadtraining. Dan wordt er ongeveer 3 x per week (meestal op woensdag- en vrijdagavond en zondagochtend) in clubverband gedoken. Daarnaast staat het iedere gebrevetteerde 1* duiker vrij om zelf met een buddy te gaan duiken.

V: Zijn er ook dames lid?
A: Jazeker! Duiken is zeker geen “mannenaangelegenheid”.

V: Hebben jullie instructeurs een Verklaring Omtrent het Gedrag?
A: Niet alleen onze instructeurs hebben we een VOG. Ook de 3* duikers die leerlingen mogen begeleiden hebben er een. Door middel van gedragsregels voorkomen we dat er binnen de vereniging sprake is van seksuele intimidatie. Tevens wordt aangeven hoe te handelen indien er wel sprake is van een vermoeden of daadwerkelijk seksuele intimidatie.

Mocht er iets spelen binnen de vereniging op dit gebied en weet je niet wat je daarmee aan moet, dan kan je terecht bij onze vertrouwenspersoon.