Duiken in Nederland

2 min. leestijd

Waarom zou je leren duiken in ons koude kikkerlandje? Is dat niet iets dat je in veel warmere oorden doet?

Het antwoord is simpel: Duiken in Nederland is leuk, of je nou in zoet of in zout water duikt.

Den Osse Nieuwe Kerkweg
Op veel plaatsen zorgt de provincie Zeeland voor goede faciliteiten voor duikers. Op de locatie Nieuwe Kerkweg bij Den Osse is een fraaie steiger aangelegd. Op de parkeerplaats staat een omkleedruimte met douche en toilet en je kunt er je spullen afspoelen.

Natuurlijk kun je in het buitenland in vrij korte tijd je duikbrevet halen. Vervolgens kun je tijdens zonovergoten vakanties genieten van alles wat moeder natuur daar onderwater te bieden heeft.
Maar waarom zou dat niet ook in Nederland kunnen? Ons land telt meer dan 200 duikstekken, waarvan ongeveer de helft in Zeeland. Daarmee is die provincie een populaire duikbestemming voor duikers uit heel Europa. En dat wordt je niet als er niks te beleven zou zijn.

In het buitenland is het water lekker helder en de temperatuur aangenaam. In ons land is dat uiteraard anders. Alles staat of valt met het zicht, dat kan variëren van 0,5 tot 20 meter, afhankelijk van verschillende factoren. De locatie, het jaargetijde, het weer en het aantal duikers dat je voor is geweest zijn van invloed. Hoe meer duikers zich in het water bevinden, hoe groter de kans op slecht zicht als gevolg van zweefvuil. Vaak zijn duikers dus vroeg uit de veren.

Duikersgids App
Via de duikersgids app delen duikers hun ervaringen. o.a. hoe het zicht was tijdens hun duik. Zo kun je redelijk beoordelen of het zin heeft naar een bepaalde stek te gaan.

Dat de watertemperatuur hier lager is, is natuurlijk logisch. Ons land ligt nou eenmaal niet in de tropen. Daarom heb je dan ook een pak aan wanneer je gaat duiken. Daarin zijn 3 soorten te onderscheiden, tw. het natpak, het semi-droogpak en het droogpak. Een duidelijke uitleg over de verschillen vind je hier. Veel van onze leden duiken gewoon in een natpak, ook al is het water slechts 12º C.

Wanneer je dus hier je brevet gehaald hebt kun je er dus gevoeglijk van uitgaan dat je in staat bent om onder minder fraaie omstandigheden veilig te duiken. Mocht je ooit in het buitenland te water willen gaan dan zal dat het plezier alleen maar verhogen.

Heb je je brevet tijdens een vakantie gehaald, dan kun je bij ons gewoon aansluiten en zelf ervaren hoe het in Nederland is.